Ron Zacapa Centenario 23y
Špičkový solera rum. Mnohými je považovaný za ten vůbec nejlepší rum na světě. Zraje v nadmořské výšce 2300 metrů na mystickém místě, kterému se přezdívá Dům nad oblaky.
Zraje 23 let, sudy se staví na sebe od nejstaršího po nejmladší. Když pak přijde čas stáčet, odebere se část rumu ze spodního sudu a doplní se z toho o patro výš. Postupuje se až k nejmladšímu soudku, který se pak dolije novým rumem. Solera je náročný proces, ale výsledkem je jedinečně bohatá chuť a konzistentní výsledek napříč ročníky.
Je elegantní, plný chuti sušeného ovoce, dřeva a koření a na takhle zralý kousek až nečekaně jemný. Jedinečnou chuť má na svědomí kombinace sudů po bourbonu a sherry Pedro Ximenez a taky naprosto nebeské zrání ve výšce 2300 metrů nad mořem. Vychutnejte si Guatemalu v nejlepší možné formě.
Kategorie: | RUM |
---|---|
Položka byla vyprodána… |
Země | Guatemala |
Doba zrání | 23 let |
Barva | mahagonová |
Vůně | dřevo, vanilkaDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, KořeníDřevo, Sušené ovoce, Vanilka, Koření |
Chuť | karamel, dřevo, vanilka, kořeníKoření |
Závěr | dlouhý s tóny kávy a sladké vanilky |
Alkohol | 40 % |
Objem | 0,7 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie rumů Zacapa Centario sahá až do roku 1976, kdy byla destilerie založena ve městě Zacapa nacházející se na východě Guatemaly 229 m n. m.
Výroba rumů začíná na plantážích cukrové třtiny. Plantáže rumů Zacapa Centario se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 m. Destilerie se chlubí, že jejich plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny na nejlepším místě na světě, díky kombinaci mikroklima, půdy a teploty.
Na rozdíl od ostatních výrobců rumů, kteří pro destilaci používají melasu, což je zbytkový produkt při výrobě cukru, destilerie Zacapa používá tak zvaný Panenský sirup (v originále Virgin sugar cane honey), tedy primární výrobek při zpracování cukrové třtiny.
Když přijde čas na kvašení, destilerie používá vlastní kmen kvasinek získaných z ananasu: Saccharomyces cerevisiae. Tyto kvasinky produkují specifické aroma typické pro rumy Zacapa Centario. Kvašení probíhá pomalu, jelikož kvasinky potřebují čas pro práci ke kýženému výsledku.