Cihuatán Xaman X.O.
Cihuatán Xaman je nejvyšší poctou mayskému odkazu a zemi svého původu, El Salvadoru. Jeho název byl inspirován mayským bohem Polárky, který byl ochráncem údolí Cihuatán. Xaman byl vždy nejzářivější hvězdou na obloze, ke které se Mayové obraceli pro rady a moudrost, a ráno poté odpočíval na posvátnem stromě Ceiba.
Cihuatán Xaman je šestnáctiletý rum, přičemž 15 let zrál v sudech z amerického dubu, které předtím uchovávaly bourbon, a dále ještě jeden rok v sudech z mayského stromu Ceiba.
Kategorie: | RUM |
---|---|
Položka byla vyprodána… |
Země | El Salvador |
Chuť | tóny kůže, hřebíčku, švestek, toustu s balzamikovým octem, grilovaného ananasu a slaniny s panelou (ztuhlou šťávou z cukrové třtiny) |
Alkohol | 40 % |
Objem | 0,7 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rumy Cihuatán jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru. V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mj. matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.
Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu. Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Na každý krok výrobního procesu, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci třtinového sirupu a melasy až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blender, Gabriela Ayala, vymýšlí čarovné a jedinečné rumy inspirované mayským odkazem a ze sudů, ve kterých její výtvory odpočívají, nespustí zrak.